Review Sony Rx 100 M3

Doorgaans werk ik met het pixelmonster der monsters, een Nikon D800 met 24-70 Mm f2,8 maar hoewel deze steeds een prachtig resultaat geeft heeft hij, nog meer dan anderen, het grote nadeel van een reflexcamera, het zware gewicht en omvangrijke grote. En soms is dat echt storend, sporters hebben een tennis elleboog, ik heb vaak een D800 arm….

Wie mij volgt op Instagram weet dat ik heel erg hou van citytrippen dus was ik op zoek naar een goed alternatief voor mijn monster. Mijn gezin bestaat uit mezelf, mijn echtgenote en mijn dochter van 9 jaar waarbij het begrip ‘geduld’ onbestaand is. Dus fotografeer ik doorgaans al stappend, lopend achter de constante woorden van: ‘papa, stap door we willen gaan shoppen!’

Daar ik graag kwaliteitsvolle afdrukken maak blijven pixels wel belangrijk voor mij alsook de betrekkelijk grote sensor voor een goed lichtrendement. Maar nog belangrijker is het professionele diafragma. Als je eenmaal van f2.8 en f1.8 hebt geproefd dan wil je niets anders meer en dat was dan ook mijn primaire voorwaarde in een nieuw toestel. De prachtige afwezigheid van scherptediepte, samen met een bijna perfecte Bokeh zijn essentieel bij portretten en de (licht)gevoelige lens geeft een heel breed spectrum aan kleuren en gradaties bij landschappen en streetshots.

Natuurlijk was de mogelijkheid om volledig manueel te fotograferen ook doorslaggevend om echt het maximum uit het toestel halen.

Al vlug kwam ik bij Sony terecht omdat deze doorgaans hoge pixels levert met een aangenaam hoge, natuurlijke ISO rendement op een krachtige 1 inch sensor. De Rx familie, intussen zijn ze al met vijf, heeft al zijn dienst beweerden als compacte hoogvlieger. Ik had voorheen al een Rx 100 M1 maar die was ten onder gegaan in een close encounter met een flesje water. Ik koos deze keer eerder voor een M3 omwille van de prachtige Zeiss lens in f1.8 – f2.8 en het super handige, opspringende vieuwfinder. Het gebruik ervan staat soms wat grotesk wegens de kleine gestalte van het toestel maar ik garandeer u tot 20% meer gelukte foto’s door te fotograferen op de traditionele wijze.

Dit is een vrij duur toestel (572€) maar niet in vergelijking met de M5 die een schandalige 999€ kost en dus voor de veeleisende fotograaf een zeer goed alternatief op de lompe reflex. Ook andere merken zoals Canon en Panasonic hebben soortgelijke versies maar Sony, die ook hier een trendsetter is, heeft echt wel geleerd uit zijn fouten en nu een bijna perfect toestel gemaakt, het is dan ook niet voor niets dat men de Sony Rx 100 M3 als de koningin van de compact toestellen heeft benaamd…

Conclusie, de Sony Rx100 M3 is een ultra lichte, zeer performante professionele camera met realistische kleuren en weinig vervorming die doet wat de prijs beloofd zolang je bereid bent om ermee te leren werken, kortom een echte aanrader!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers like this: