Het Rubenshuis

Ik heb een grote passie voor schilderkunst van de Vlaamse meesters, vooral uit de periode van de Barok en dan kom je automatisch uit bij Rubens. Een bezoek aan het Rubenshuis te Antwerpen stond dus al lang op mijn lijstje.

Velen jaren liep ik als een cultuurbreinloze schoft voorbij dit ogenschijnlijk betekenisloze portaal voorbij als ik mij weeral liet leiden door een onnatuurlijke drang op meer uit te geven dan ik kan betalen.

Maar deze keer gingen we bewust naar Antwerpen met maar een doel, het Rubenshuis.

De link tussen schilderkunst en fotografie loopt al zover als in de 16de eeuw de camera obscura het perfecte hulpmiddel was op schilders te helpen met perspectieven. Maar vooral de technieken van compositie zijn heel gelijklopend in beide kunstvormen wat maakt dat het bestuderen van schilderwerken het beoefenen van de kunst van de fotografie kan stimuleren.

Verwacht hier geen verslag van mijn bezoek aan dit gebouw want deze pracht kan u enkel ervaren door er zelf langs te gaan. Ik kan u wel vertellen dat emoties van ontzag, verbazing en admiratie zich hebben afgewisseld met stille ergernissen van hele horden toeristen die mijn zicht en fotolens belemmerden.

Samenvattend: de beste 8 euro dat ik dit jaar al heb uitgegeven, denk daar maar nog eens over na als u uw Maxi menu bij de Mc Donald besteld, smakelijk!

Rubenshuis.be

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers like this: